Ruska kuhinja - recepti


RECEPT ZA RUSKE PIROŽKE

TESTO
Sestavine so napisane za približno 1kg moke.

  1. 60-70g kvasa (en paketek in pol kvasa Fala) razdrobimo in položimo s posodo, dodamo malo tople vode in 1-2 žlici moke. Premešamo in dodamo žlico sladkorja ter pustimo, da vzhaja (se dvigne).
  2. Stepemo 3-4 jajca s približno 100g sladkorja.
  3. V posodi na majhnem ognju raztopimo 200g masla ali margarine.
  4. Lahko dodate še 2-3 žlice kisle smetane.
  5. Pogrejemo malo več kot en kozarec mleka (približno 300 g). Mleko mora biti toplo, ampak ne vroče.
  6. Vse te sestavine damo skupaj v večjo posodo in dodamo še kvas, ki se je že dvignil.
Mešamo z žlico in postopoma dodajamo moko. Izberete lahko poljubno moko za kvašeno testo. Dodate še malo sončničnega olja. Nekaj časa mešate z žlico, potem še z rokami. Pustite v posodi in pokrijete s kuhinjsko krpo. Postavite posodo nekam na toplo in počakate, da testo vzhaja (kakšno uro).

Vmes lahko naredite nadev. Pirožke lahko nadevamo z različnimi nadevi – lahko daste notri čokolado, žličko marmelade, skutni nadev (zmešate skuto, sladkor in jajca), nadev z jabolki (naribana jabolka, sladkor, cimet), …

Med najboljšimi nadevi sta pa zagotovo mleto meso in zelje.

NADEV IZ MLETEGA MESA
Narežemo čebulo in jo prepražimo na olju, dodamo mleto meso (približno 1kg), sol, poper in po želji lahko še kakšne druge začimbe. Ko je meso prepraženo, pustimo, da se ohladi. Vmes skuhamo 4-5 jajc, jih narežemo in vmešamo v nadev, ki se je že ohladil.

NADEV IZ ZELJA
Narežemo čebulo in jo prepražimo na olju. Dodamo narezano sveže zelje, dušimo, posolimo, dodamo še poper. Pustimo, da se nadev ohladi. Potem pa tako kot pri mesnem nadevu – skuhamo 4-5 jajc, jih narežemo in vmešamo v nadev, ki se je že ohladil.

Potem pa vzamete košček testa, naredite manjše kroge, na sredino daste nadev in zaprete (lahko zavijete v trikotnike, kroge, polkroge). Pirožke postavite na namazan pekač, ne preveč blizu, ker bodo med peko še narasli, lahko jih pomažete še z margarino, da dobijo potem lepo barvo.
Pečete na 180 - 200 °C približno 20-25 minut.
 

Viri slik: http://gotovim-doma.ru/forum/viewtopic.php?p=604774, http://recepty.centrum.cz/kuchyne-sveta/2009/4/27/clanky/celosvetovy-hit-pirozky/, http://www.ricettemisfatti.eu/i-pirozki-nostalgia-di-russia.html.

BLINI – RUSKE AJDOVE PALAČINKE


Sestavine:                 

-          2 kozarca ajdove moke
-          2 kozarca pšenične moke
-          4 kozarci mleka
-          3 jajca
-          100g sladke smetane
-          žlica sladkorja
-          2 žlici masla
-          20-25g kvasa
-          sol
-          maslo za peko palačink v ponvi
Postopek:
 
V 2 kozarca toplega mleka razdrobite kvas in pustite, da vzhaja. Potem to zmes vlijete v ajdovo moko in dobro premešate. Pustite na toplem, da testo vzhaja. Potem z žlico premešate, vlijete še preostalo mleko in dodate pšenično moko, dobro premešate in spet postavite na toplo. Ko testo vzhaja, mu dodamo rumenjake, ki smo jih že prej stepli z dvema žlicama raztopljenega masla, sladkorjem in soljo.
Posebej stepemo sladko smetano in ji dodamo beljake ter ponovno stepamo. Vse skupaj dodamo v testo in pustimo na toplem še 15-20 min.
Potem spečemo testo v ponvi za palačinke. Lahko naredite malo manjše in debelejše. Postrežete jih lahko s sladkim namazom, ali pa s kislo smetano in kaviarjem.

Recept je povzet po: http://www.gotovim.ru/recepts/

RUSKA ZELJNA JUHA - ŠČI
 
Sestavine (količine po želji) in postopek:

Najprej v posodi prepražite čebulo.
Zelje in korenje narežete na trakove kot za v solato (jaz korenje celo kar naribam). Stresete na čebulo, malo prepražite in zalijete z vodo.
Olupite krompir in ga narežete na koščke. Jaz ga malo posebej skuham najprej, potem pa skupaj z vodo, v kateri sem ga kuhala, dolijem v juho. Fino je, da se ta krompir tako razkuha, da čisto razpade, ker je v bistvu namenjen temu, da zgosti juho. Namesto krompirja je lahko tudi leča.
Med kuhanjem dodate paradižnik v koščkih iz konzerve.
Po želji dodate začimbe (sol, poper, …)
Na koncu lahko po želji še kislo smetano v juho na krožniku, zelo paše. J

Šči se lahko dela tudi iz kislega zelja.


 

Ni komentarjev:

Objavite komentar