24. 4. 14

RUSKA MODERNA GLASBA

Ob naslovu ruska glasba se najverjetneje večina spomni na cvetoče jablane in hruške ter žalostno Katjušo, ki nagovarja orla naj pozdravi njenega ljubega. Toda motili bi se če bi mislili, da se še dandanes na ruskih radio postajah vrtijo le pesmi z domovinsko vsebino.

Dobro je razvita ruska pop glasba. Širijo jo preko MTV Rusija, MUZ TV in različnih radijskih postaj npr. Evropa plusEho Moskvi  in drugih.
t.A.T.u.

Najbolj poznan je ruski duet t.A.T.u., saj je s komadi 'Not gonna get us', 'All about us' predvsem pa z 'All the things she said' požel velik uspeh v mnogih državah. Članici Lena Katina in Yulia Volkova sta poleg treh ruskih albumov posneli tudi tri angleške in bili prva skupina, ki je prejela Europe platinum award za enaka albuma v različnih jezikih. Leta 2003 sta predstavljali Rusijo na izboru za pesem evrovizije in zasedli tretje mesto.


Serebro

Štiri leta kasneje so tretje mesto osvojile tudi članice skupine Serebro, ki so se po skupini t.A.T.u. s svojim najbolj znanim 'Mama luba' edine uspele uvrstiti na US Billboard Charts. Njihovi videospoti so privedli do polemik v medijih. Predvsem videospota 'Mama luba' in  'Mi mi mi'.

V tem času pa se najpogosteje slišijo še  Philip Kirkorov, Verka Serduchka, Dima Bilan, Valery Meladze, VIA Gra, Nyusha, Vintage, Vitas, Alsou in še mnogi drugi.

Rock scena se je postopno razvila v več smeri, podobno kot na zahodu. Dobre classic rock in pop punk ritme boste najlažje zasledili na radijski postaji 'Naše radio', ki že od leta 1999 organizira največji festival rocka imenovan Našestvie . Vsako leto se ga udeleži 50,000 do 100,000 ljudi. Na festivalu lahko zasledimo najuspešnejše ruske rock skupine tega časa: Zemfira, Aria, DDT, Kino, Splin, Bi-2, Zveri…
Našestvie

Seveda v Rusiji poslušajo tudi ostale zvrsti: punk (Korol i Shut, Pilot, Leningrad, Distemper, Elisium…), metal (Catharsis, Epidemia, Shadow Host, Mechanical Poet…), folk glasbo (Melnitsa), reggae (Jah Division) in hip hop/rap (Bad Balance, Kasta, Ligalize…). 

Vidimo, da so se v Rusiji razvile skoraj popolnoma enake glasbene smeri kot tudi drugod po svetu. Svojega razcveta pa še ni doživela elektronska glasba in le redki so glasbeniki, ki se jim je uspelo prebiti v javnost kot npr.: PPK in DJ Groove.

Zaradi povečanja popularnosti komercialne glasbe in pomanjkanja promocije pa ima vedno manjši pomen ruska klasična glasba. Še najbolj poznan je Leonid Desyatnikov, skladatelj, ki je najbolj zaslovel s svojo kontroverzno opero Rosenthalovi otroci.

Aleksandr Rozenbaum
Rusi pa imajo še eno svojo zvrst, mešanico romantične in krimalne glasbe, imenovano Ruski šanson. Največ je predvajana na radiu Chanson, kjer se predvajajo dela Mihaila Kruga, Mihaila Shufutinsky, Aleksandra Rozenbauma in drugih. 





KLJUČNE BESEDE:
Glasba - музыка
Glasbenik - музыкант
Radio - радио
Pesem - песня
Skladatelj - композитор
Glasbeni festival - музыкальный фестиваль

VIRI:
http://www.tatugirls.com/

VIRI SLIK:
http://www.josepvinaixa.com/
http://theimcmagazine.com/
http://hr.wikipedia.org/
http://www.hotelingul.com/

Ni komentarjev:

Objavite komentar