31. 1. 14

Boris Pasternak - Doktor Živago - Zgodba o sreči in nesreči

Knjiga Doktor Živago govori o Juriju Živagu, človeku, ki je razprt med dve ženski v neprijaznem času Ruskega 20. stoletja. Njegova mati umre ko je še otrok, njega pa vzgoji stric Kolja. Sam se kasneje vpiše na Moskovsko univerzo kjer študira medicino. Tam spozna svojo prvo ljubezen Tonjo s katero je imel sina z imenom Saša.  Ker je izobražen, postane vojaški zdravnik. Tako spozna Laro. Njo je videl že prej ko je hotela ubiti Komarovskega a ji je spodletelo. Sama ima tudi hčero z imenom Katja.
Juri se vname za Laro, ampak se raje vrne domov v Moskvo, a časi so bili težki in niso imeli veliko hrane, za to se odločijo za selitev, na posest, ki jo je imel Tonjij dedek. Tam stvari končno začnejo kazati na bolje. Juri se enkrat odpravi v mesto, a tam sreča Laro. Jurij začne varati svojo ženo in se odloči, da bo nehal in vse priznal. Na poti pa ga ujamejo in "rekrutirajo" kot vojaškega zdravnika.Jurij ostane v vosjki do konco spopadov med belimi in rdečimi in ko je končno svoboden se hoče vrniti k Lari. A njegovo družino so izgnali v Paris, a se mu ponudi priložnost da jih vidi, a se odloči ostati.
Kmalu se vrne v Moskvo, da bi našel službo. Tam začne živeti z žensko s katero ima 2 otroka. Ko najde službo ga na žalost zadane srčni infarkt. Nekaj let pozneje pa se med spopadi v drugi svetovni vojni znajde deklica, ki pove svojo zgodbo, to je hčera Jurija in Lare.

S tem lahko sklepamo, da je Živago nesrečen junak, ki mu čas v katerem je bil rojen ni naklonjen. Sam že mlad izgubi starše, in kljub temu, da se poroči zaljubi v druge ženske. Preko njegove izkušnje spoznamo tudi razmere v takratni Rusiji, tako kot so se te spreminjale pa se je spreminjalo tudi jurijevo razmišljanje do vladajočih. Njegovo življenje je življenje nasprotij Bogastvo-revščina, zvestost-varanje, podpiranje-zavračanje, ljubezen-vojna. Sam najde trenutke sreče v svojem drugače tragičnem življenju. Svetu kljub negotovim razmeram pa zapusti 3 otroke.

Hvala za branje

Timotej Štempihar 2.f

Ni komentarjev:

Objavite komentar