15. 9. 13

OB OBLETNICI LEVA TOLSTOJA: 5 MANJ ZNANIH DEJSTEV

Ime Leva Nikolajeviča Tolstoja vsi dobro poznamo iz šolskih klopi. Mnogim se zdi, da o avtorju Ane Karenine in Vojne in miru, že vse vedo. Aif.ru je ob 185. obletnici njegovega rojstva zbral nekaj zanimivosti o njegovem življenju in ustvarjanju.

1. V mladosti je bil bodoči genij ruske literature strasten igralec iger na srečo. Nekoč je v igri s kartami s svojim sosedom Gorohovim izgubil podeželsko posest Jasno Poljano, kjer se je pisatelj rodil in preživel otroška leta. Vse življenje se je te posesti spominjal in jo želel odkupiti nazaj, vendar mu to nikoli ni uspelo.

2. Ko je bil majhen, mu je brat Nikolaj povedal legendo o zeleni paličici, ki je skrita v globeli v Jasni Poljani. Če bi jo kdo našel, na svetu ne bi bilo vojn in smrti. Ta zgodba iz mladih let je močno vplivala na Tolstoja. Ideji o sreči in ljubezni je posvetil vse svoje ustvarjanje. Proti koncu svojega življenja je prosil, da ga pokopljejo brez vsakih časti v bližini globeli- tam, kjer sta z bratom kot otroka iskala zeleno paličico. Njegova želja je bila uslišana. Pisateljev grob je globoko v gozdu, obdaja ga le skromna ograja.

3. Roman Vojna in mir se je na začetku imenoval 1805. leto, nato Vse dobro, kar se dobro konča in Tri obdobja. Znano je, da je veliko oseb, ki jih je Tolstoj opisoval v svojih delih, resničnih.

4. Roman Ana Karenina se začne z: »Vse srečne družine so si podobne, vsaka nesrečna družina je nesrečna po svoje.« Ta trditev je razlaga principa Ane Karenine, ki uspeh nečesa pripisuje spletu okoliščin.

5. Tolstoj je skromno ocenjeval svoje literarne uspehe. Kadar so k pisatelju v Jasno Poljano prišli njegovi občudovalci in izrazili hvaležnost za napisana romana Vojna in mir in Ana Karenina, je Tolstoj odgovoril: »To je tako, kot bi kdo prišel k Edisonu in mu rekel, da ga spoštuje, ker dobro pleše mazurko. Meni se zdijo druga moja dela veliko bolj pomembna.«

Vir: http://www.aif.ru/dontknow/file/calendar/15579

Ni komentarjev:

Objavite komentar