Ker smo ljubitelji
dobre hrane in pijače, smo lani prišli na idejo, da bi organizirali tematske,
kulinarično, zabavne večere. Ker nam je profesorica tako doživeto pripovedovala
o ruski hrani in ker nas njihova kultura že tako ali tako zanima, smo za prvi večer
izbrali Rusijo.
Izbrali smo si
1) ŠČI
Šči je ruska zelna
juha, dolga leta v Rusiji obvezna vsakodnevna prva jed. V Rusiji so jo
jedli vsi sloji, tako bogati kot revni. Juhi običajno priložijo tradicionalne
ruske piroške z različnimi nadevi.
Recept:
Sestavine:
čebula – najprej prepražiš v posodi
zelje in korenje narežeš na trakove kot za v
solato (korenje lahko kar naribaš)
krompir – olupiš in narežeš na koščke, malo prej
ga lahko posebej skuhamo, potem pa skupaj z vodo, v kateri kuhamo dolijemo v
juho. Fino je, da se ta krompir tako razkuha, da čisto razpade, ker v bistvu je
namenjen temu, da zgosti juho.
paradižnik v koščkih iz konzerve
kisla smetana – na koncu po želji žlico v juho na
krožniku, zelo paše
začimbe po želji (sol, poper, …)
2) PIROŠKE
Ruske piroške iz kvašenega testa lahko služijo kot priloga, lahko pa jih
postrežemo tudi kot sladico.
Recept:
Testo (na kg moke):
-60-70g
kvasa (razdrobiš in daš v posodico, dodaš malo tople vode in 1-2 žlici moke,
pomešaš in dodaš žlico sladkorja, potem pustiš, da vzhaja)
-zmešaš 3-4 jajca in pol kozarca sladkorja
-raztopiš 200g masla ali margarine
-pogreješ malo več kot kozarec mleka, da je toplo in ne
vroče
-vse skupaj daš v eno posodo in zmešaš (po želji lahko dodaš
še 2 žlici kisle smetane)
-dodaš še kvas
-potem pa postopoma dodajaš moko in mešaš, najprej z žlico,
potem pa z rokami, da dobiš lepo kvašeno testo
-potem pokriješ s krpo in pustiš nekje na toplem , da testo
vzhaja in vmes narediš nadev (iz mletega mesa – prepražiš čebulo in potem mleto
meso, začimbe po želji; lahko pa seveda daš notri karkoli – skuta, marmelada,
čokolada, sadje, …)
-narediš male krogce iz testa, nadev na sredino in potem
zapreš – lahko v trikotnik, krog, …
-preden daš v pečico, lahko pomažeš še z rumenjakom, da bodo
lepo zapečeni
3) BLINI
To so tanke
palačinke iz kvašenega testa s pšenično ali ajdovo moko, prekrijemo pa jih
lahko z maslom, sadjem, smetano ali kaviarjem.
Recept:
Sestavine za
testo (za 6 oseb):
- 120 g ajdove moke
- 40 g pšenične moke
- 8 g kvasa
- 2 dcl toplega mleka
- 2 dcl sladke smetane
- žlica staljenega masla
- 2 jajci
- ščepec soli
- maslo za peko
Priprava:
V posodi
zmešamo ajdovo in pšenično moko ter ji dodamo sol. Pripravimo kvasec iz toplega
mleka in kvasa (da bolje vzhaja, lahko dodamo še čajno žličko sladkorja).
Počakamo, da vzhaja, nato ga primešamo moki. Dodamo smetano, staljeno maslo in
rumenjake ter jih gladko umešamo v moko. Pokrijemo in pustimo stati več ur,
najbolje čez noč. Bline lahko pripravimo tudi za več dni vnaprej – tedaj jih
shranimo v zamrzovalniku.
Preden se
lotimo peke iz ostalih beljakov stepemo čvrst sneg ter ga enakomerno primešamo
testu. Nato stalimo maslo na vroči ponvi ter v vročega z žlico polagamo majhne,
sploščene zalogajčke, dokler ne porabimo vsega testa. Pečemo, dokler se testo
zlato ne obarva, nato bline obrnemo in enako popečemo še z druge strani.
4) RUSKE KAPE
Ruske kape
so odlična sladica, ki pa za pripravo vzame ogromno časa.
Recept:
Sestavine:
Biskvit:
8 jajc
35 dag
sladkorja
3 žlice vode
1 pecilni
prašek
3 žlice
kakava
30 dag moke
(15 žlic)
Krema:
6 dl mleka
30 dag
sladkorja
7 žlic moke
+ hladno mleko
(zmešamo in
dodajamo v prevrelo mleko)
25 dag
margarine
Preliv:
10 dag
čokolade za kuhanje
5 žlic olja
Ker pa smo hoteli rusko vzdušje popolnoma doživeti, seveda
nismo izpustili ruske nacionalne pijače – vodke.
Prvi vodko podobno žganje so izdelali že v 16. stoletju,
sigurno pa trdijo, da sta Poljska in Rusija domovini vodke. Izdeluje se iz
različnih surovin, ki vsebujejo ogljikove hidrate. Najpogosteje so to žita,
lahko pa je izdelana tudi iz krompirja.
Ruskega večera ne morete podoživeti brez ruske glasbe, mi
smo poslušali odlične pesmi, ki smo jih spoznali pri pouku:
Gorod 312-Dyevochka kotoraya hotela schastya (http://www.youtube.com/watch?v=WxT8DHUk0bU)
Katyusha (http://www.youtube.com/watch?v=2SLvtP6KMUM)
Dobre pesmi pa lahko najdete tudi v filmu, ki ga priporočamo in sicer film Stilyagi (http://www.youtube.com/watch?v=Z4qPaimizVI)
Viri:
http://rusija.si/ruska_kuhinja_in_ruske_jedi/
http://www.tyden.cz/obrazek/4ad6d7e1dede0/rus-4ad6db1c1de3e_275x183.jpg
http://sl.wikipedia.org/wiki/Vodka
http://farm4.staticflickr.com/3133/3222861758_65d5675a88_z.jpg?zz=1
http://mustardwithmutton.files.wordpress.com/2012/09/p9071757.jpg
http://kolaci.eu/wp-content/uploads/2011/11/ruskekape-subarice1-610x300.jpg
Opomba: Vsi udeležni so bili stari nad 18 let.
Ni komentarjev:
Objavite komentar