28. 10. 13

RUSKI PRAZNIKI IN OBIČAJI



Prav tako kot drugod po svetu, tudi v Rusiji čez leto praznujejo najrazličnejše praznike. Poleg državnih in cerkvenih praznikov, je v Rusiji tudi nekaj običajev, ki jih v Sloveniji ne poznamo.


Prvi večji državni praznik, ki ga praznujejo 1. januarja, je Novo leto. Poleg 1. januarja, pa so dela prosti dnevi tudi od 2. - 5. 1., ki jim sledi še en državni praznik – božič. Ker je večina Rusov pravoslavne veroizpovedi, božič praznujejo 7. januarja.

23.  februarja je Dan zagovornikov matere domovine. Praznik je posvečen moškim in ženskam, ki služijo oziroma so služili v ruski vojski. Prav tako kot pri nas, tudi v Rusiji 8. marca praznujejo Dan žena, le da je to pri njih državni praznik, kar pomeni da je dela prost dan. 


Pomladni dan in praznik dela praznujejo 1. maja. V Sovjetski zvezi so ga praznovali z velikimi paradami, danes pa je praznovanje veliko bolj skromno. Meseca maja praznujejo še en pomemben državni praznik in sicer Dan zmage. 9. maja Rusi praznujejo zmago nad nacistično Nemčijo, ter se spominjajo tistih, ki so med bojem umrli.

                                          Dan zmage


12. 6. praznujejo Dan Rusije - to je dan sprejetja Deklaracije o suverenosti Ruske federacije. Zadnji državni praznik v letu pa je  4. novembra, in sicer Dan narodne enotnosti. Je na novo sprejeti praznik, ki slavi osvoboditev Moskve iz rok Poljskih zavojevalcev.


Poleg državnih praznikov pa praznujejo tudi najrazličnejše običaje. Praznujejo:

  • Staro novo leto (pravoslavno novo leto – 14. januar),
  • Valentinovo (14. februar),
  • Maslenica – praznovanje prihoda pomladi, teden palačink (palačinke so znamenje sonca),
  • Velika noč,
  • Dan kozmonavtike (12. april) -  leta 1961  Jurij Gagarin kot prvi človek obkroži Zemljo,
  • Dan radia (7. maj),
  • Ivan Kupala ali Dan Janeza Krstnika (23. junij/7. julij) – praznovanje poletnega solsticija,
  • Dan oktobrske revolucije (7. november).


Velika noč (rusko: Пасха) je najpomembnejši verski praznik v Rusiji. V tednu pred veliko nočjo poslikajo pirhe z ruskimi nabožnimi in prazničnimi motivi. Dolga velikonočna liturgija na veliko noč se začne v večernih urah in traja skoraj do jutra. Opolnoči se zbrani ruski verniki s prižganimi svečami v procesiji odpravijo za duhovnikom (to simbolizira žene, ki so prišle h Kristusovemu grobu in ugotovile, da je prazen). Ko se zjutraj obred zaključi, verniki odidejo domov in začnejo s slavjem (pojedino). Značilni velikonočni jedi sta velikonočni ruski kolač (kulič) in ruska pasha (potica z osladkano skuto).

                                        



PRAZNIK (rusko)
PRAZNIK (slovensko)
DATUM
Новый год
Novo leto
1. –  5. januar
Рождество Христово
Ruski pravoslavni božič
7. januar
День защитника Отечества
Dan zagovornikov matere domovine
23. februar
Международный женский день
Dan žena
8. marec
Праздник Весны и Труда
Pomladni dan in praznik dela
1. maj
День Победы
Dan zmage
9. maj
День России
Dan Rusije
12. junij
День народного единства
Dan narodne enotnosti
4. november



праздник - praznik

обычай -  običaj



VIRI:

VIRI SLIK:


Ni komentarjev:

Objavite komentar