28. 10. 13

Ruska prestolnica - Moskva


Moskva je glavno mesto največje države na svetu Rusije. Je 860 let staro mesto in je že od vedno igralo pomembno vlogo v razvoju in prepoznavnosti ruske države. Moskva je bila tudi prestolnica bivše Sovjetske zveze in pred tem ruskega imperija.

Danes v Moskvi živi okoli 12 milijonov prebivalcev in je finančno in politično središče Rusije. V Moskvi je seveda ruski parlament in znan Kremelj, ki je rezidenca predsednika države. Nasproti Kremlja je eden največjih trgov na svetu Rdeči trg. Zgradil ga je car Ivan 3, saj si je hotel zagotoviti varnost svoje rezidence pred požari. Na Rdeče trgu stoji tudi katedrala Vasilija Blaženega, ki jo je zgradil znani ruski car Ivan Grozni, za zmago nad plemenom Tatari. Po Leninovi smrti pa so na Rdečem trgu zgradili tudi grobnico-mavzolej. Še danes si lahko turisti ogledajo balzamirano truplo voditelja ruske revolucije.

V neposredni bližini Kremlja na obrežju reke Moskve pa leži katedrala Kristusa Odrešenika, ki velja za najvišjo pravoslavno cerkev na svetu. V Moskvi je še kar nekaj pomembnih stavb kot so Boljšoj teater, muzej kozmonavtke, stadion Lužniki kjer je letos potekalo svetovno prvenstvo v atletiki in Lubjlanka. Lubjanka velja za sedež ruske obveščevalne agencije KGB. V spodnjem delu stavbe pa so tudi zapori. Moskovska podzemna železnica velja za eno najlepših na svetu. Še danes jo krasijo detajli  ruske umetnosti. Vsak delovnik pa se z rusko podzemno železnico prepelje 8 milijonov potnikov. V prestolnici pa lahko najdemo tudi najbolj znan ženski pravoslavni samostan-Samostan Novodevičji. Skozi rusko prestolnico Moskvo teče tudi reka Moskva, ki je pomembna ruska plovna pot.

Vsako leto Moskvo obišče okoli 4 milijonov turistov zaradi njenih znamenitosti in lepot mesta.


Hram Vasilija Blaženega in Kremelj



Katedrala Kristusa Odrešenika
 
Кра́сная пло́щадь/Rdeči trg

Кремль/Kremelj
Храм Василия Блаженного/Hram Vasilija Blaženega
Храм Христа Спасителя/katedrala Kristusa Odrešenika
Большой театр/Bolšoj teater
Новодевичий монастырь/samostan Novodevičji
город/mesto

столица/prestolnica

Ni komentarjev:

Objavite komentar