7. 11. 13

Geografske značilnosti Rusije


Rusija je ogromna država, ki zavzema del Evrope in del Azije. Mejo med Evropo in Azijo določa gorovje Ural. V zahodnem delu Rusije večino površja zavzemata Vzhodnoevropsko in Zahodnosibirsko nižavje.

Vzhodnoevropsko nižavje je bilo nekoč žitnica Evrope. O njem lahko govorimo tudi kot o Baltskem ščitu in Ruski plošči.

Zahodnosibirsko nižavje pa je obsežno močvirnato območje, bogato z nafto in zemeljskim plinom.

Na vzhodu pa prevladujejo nizka hribovja kot npr.: Srednjesibirsko in Vzhodnosibirsko hribovje. Največje reke so Ob, Lena, Jenisej (izlivajo se v Severno ledeno morje), Volga, Ural (izlivata se v Kaspijsko jezero) in Amur, ki se izliva v Tihi ocean.

Najdaljša reka v Rusiji je Amur, ki teče po dolžini 4444 kilometrov in teče ob meji.

Največja jezera v Rusiji so Bajkalsko jezero, Kaspijsko jezero in Ladoško jezero.

Bajkalsko jezero pa je s 1637 metri globine tudi najgloblje jezero na svetu. Hkrati pa je tudi največje jezero v Aziji, po površini meri 31494 kvadratnih kilometrov, kar je podobno površini Belgije.

Rusija meji na 14 držav (Norveško, Finsko, Estonijo, Latvijo, Litvo, Poljsko, Belorusijo, Ukrajino, Gruzijo, Azerbajdžan, Kazahstan, Mongolijo, Kitajsko, Severno Korejo) po kopnem ter na Japonsko po morju.

Podnebje je po večini države celinsko, proti severu pa prehaja v subpolarno, ta pa v polarnega. Pokrajina Sibirija je tako eno najhladnejših območij na Zemlji, ki je poseljeno. V Sibiriji, natančneje v Ojmjakonu so leta 1933 zabeležili kar -71,1°C. Na obali Črnega morja je ozek pas podnebja, ki je podoben sredozemskemu podnebju.

Količina padavin se zmanjšuje od zahoda proti vzhodu.

Rastlinstvo Rusije je zelo raznoliko. Na severu zaradi mrzlega podnebja uspeva le tundra, ki proti jugu prehaja v lesotundro oz. gozdno tundro, ta pa v iglasti gozd. Ta iglasti gozd se imenuje tajga, med iglavci pa ponekod rastejo tudi breze. Južno od tajge raste mešani gozd, ki kmalu preide v gozdno stepo, stepsko rastlinstvo pa nato preide v polpuščavsko in puščavsko rastlinstvo.

Polotok Kamčatka na vzhodu je znan po svoji vulkanski aktivnosti.

Najvišji vrh Rusije je gora Elbrus s 5642 metri. Gora se dviga v gorovju Kavkaz ob meji z Gruzijo. Ta gora je ugasli vulkan, saj leži na kavkaški tektonski prelomnici. Ledena kapa na vrhu gore oskrbuje z ledom 22 ledenikov, ti pa z vodo oskrbujejo reke.

Najnižja točka Rusije je obala Kaspijskega jezera, ki ima depresijo 28 metrov.
Bine Dobnikar

Ni komentarjev:

Objavite komentar