21. 11. 13

Olimpijske igre v Sočiju

 
 Za Ruse bo to prvič, da bodo gostili zimske olimpijske igre, pred tem so namreč gostili samo ene poletne igre leta 1980 v okolici Moskve.

Odločitve o kraju dogodka so potekale v Gvatemali 4.7.2007, kjer so zmagali Rusi. Njihova konkurenca pa sta bili še Avstrija in Južna Koreja. Seveda so mogli Rusi v Sočiju in okolici dodobra urediti tamkajšnjo infrastrukturo in s tem olajšati cestne in letalske povezave med svetom in Sočijem. Zgradili so tudi nov olimpijski park.


(olimpijski park)


Igre bodo potekale od 7. do 23. februarja. Najboljši športniki na svetu se bodo ponovno zbrali in poskušali osvojiti najboljša odličja v 15 disciplinah. Na sporedu bo vsega kar 98 tekem, na katerih se bo pomerilo več kot 2500 tekmovalcev iz 52 držav. Uradno bo igre otvoril seveda ruski predsednik Vladimir Putin.

Tekme bodo potekale na dveh prizoriščin in sicer v olimpijskem parku v Sočiju in pa v mestu Krasnaya Polyana.
 Zgodila pa se bo še novost in sicer prvič bodo na olimpijskih igrah v smučarskih skokih nastopala tudi dekleta, kar pa je za nas Slovence dobra novica, saj so naše tekmovalke dokaj uspešne.

Tokrat pa bo igre zastopalo pet maskot in sicer severni medved, zajkla, leopard, snežinka in lučka.


(maskote)

Naš največji up v naslednjih igrah bo seveda Tina Maze, ki bo branila srebrno medaljo v veleslalomu in superveleslalomu.

Finančno stališče:

Infrastruktura namenjena turistom - $2.6 miliard
Športna prizorišča - $500 milionov
Prometna infrastruktura - $270 milionov
Zagotovitev energije - $100 milionov

Olimpijski ogenj pa že potuje po Rusiji in to od 7.10.2013. Prepotoval bo vsa večja ruska mesta, neprekinjeno do 7.2.2014, ko bodo dokončno otovrjene olimpijske igre.

Ključne besede:
Olimpijske igre - Олимпийские игры
Infrastruktura – инфраструктура
Zimski športi - зимние виды спорта
Maskota - Талисман
Maskote (Талисманы): 
zajkla – Зайка
leopard – Леопард
severni medved - Белый мишка
snežinka – Снежинка
lučka - Лучик

 
Viri:



Viri slik:

Lenart Dolžan




Ni komentarjev:

Objavite komentar