23. 11. 13

RUSKE PRAVLJICE

Ruske pravljice so del izredno bogatega ruskega ljudskega izročila. Kot vse ljudsko slovstvo so se prenašale iz roda v rod s pripovedovanjem. Med Rusi ni bilo vprašljivo ali so dogodki iz pravljic resnični ali so samo mit, kajti bili so prepričani, da se dogajajo ali so se zgodili v preteklosti. Njihovi elementi so veljali za zgodovinska dejstva. Razdelijo se na različne skupine glede na njihovo vsebino. Ločimo magične pravljice, pravljice o živalih, pravljice o vsakdanjem življenju in še mnogo drugih. Dogodke v njih pletejo osebe in predmeti, ki so v vseh pravljicah ustaljeni in se ponavljajo. Te osebe ponavadi nimajo čarobnih moči in niso popolnoma neresnične. Njihove osebnosti so povsem vsakdanje in običajne.


ŽIVALI igrajo pomembne vloge. V mnogih pravljicah so zelo inteligentne in zmožne govoriti z navadnimi ljudmi. Tako jim lahko svetujejo in pomagajo reševati probleme. Ruske pravljice nikoli ne govorijo o pošastnih živalih, ki jih človek še nikoli ni videl, ampak o vsakdanjih živalih z nekoliko izboljšanimi lastnostmi. Predvsem velikokrat srečamo medvede in lisice. Pojavljajo pa se tudi občasne prijazne izmišljene živali, kot naprimer ognjena ptica.





Kot sem omenila že prej, so mnogi ČLOVEŠKI LIKI ustaljeni. Najbolj pogosto se pojavi  ''Zapečkar Ivan'', ki je vedno len, a skozi pridobivanje moči zaradi določenega cilja ali pa samo sreče postane junak zgodbe. Naslednja je pametna deklica, ki je ponavadi tudi lepa in trpi zaradi določenih ljudi, ki ji hočejo škodovati ali jo postaviti v neprijetne situacije. Ta dva lika sta ustaljena v pravljicah kjer nepomembni ljudje postavljajo visoke cilje, obstajajo pa tudi zgodbe o plemičih, ki se podajajo na avanture. Pojavlja se ''Princ Ivan'', ki ponavadi začne kot nepomemben, skozi zgodbo pa se podaja na avanture. Včasih zapletene situacije reši zlobni duh ali hudič.



Zelo pomembna pa je, kot bi jo mi poimenovali, zlobna čarovnica, z imenom Jaga Baba. Živi  v gozdu, v svoji hiši zgrajeni iz kosti, njena potovanja pa niso na metli temveč v terilnici, ki jo premika tako, da vanjo udarja s pestilom. Baje naj bi jedla otroke, ki njeno hišo večkrat najdejo v gozdu in se ji na koncu zgodbe za las izmuznejo.



Glavni junaki pa imajo velikokrat v lasti ČAROBNE PREDMETE, ki jih lahko uporabljajo samo oni in jih rešujejo iz težavnih situacij. To so razne majice, ki spreminjajo videz, torbe v katere lahko stlačijo karkoli, karte s katerimi vedno zmaga njihov lastnik in še mnogo drugih.


Ker so junaki preprosti, pa je KRAJ DOGAJANJA vedno nekaj posebnega, a še vedno precej ustaljenega. Znano je podzemno kraljestvo, tri desetera kraljestva, ki jih ponavadi prečka glavni junak, da pride do svojega cilja, to pa je zadnje in najbolj magično kraljestvo. Tudi prečkanje pekla in nebes nista nič neobičajnega. Vse to so bili ponavadi opisi resničnih krajev, ki so jih ljudje opazovali le od daleč in si delali predstave o čarobnem življenju v njih.


Nekaj znanih pravljic:
Bela raca, Skrivnostna žoga, Zlat copatek, Velika repa, Dedek mraz, Lepa Vasilisa, Princesa ki se nikoli ni smejala …


Ruske pravljice so vedno zabavale stare in mlade ter jim pomagale razumeti sedanjost in preteklost, sploh s svojimi skritimi sporočili in opozorili. Predvsem učijo poguma v težkih situacijah.

Ključne besede:
- ruske pravljice - русские сказки
- ljudsko slovstvo - Народная литература
- živali - Животное
- medved - Медведь
- lisica - Фокс
- junak - Герой
- lepa deklica - Красивая девушка
- princ - Принц
- Jaga Baba - Баба Яга
- čarobni predmeti - Магические объекты
- kraljestvo - Королевство

Viri:

Eva Kristanc, 2. A



Ni komentarjev:

Objavite komentar