20. 11. 13

Sibirski tiger

Sibirski tiger – ena najbolj ogroženih živalskih vrst


Sibirski ali amusrki tiger (Panthera tigris altaica) je podvrsta tigra. Spada v družino mačk in je največja mačka sploh, z izjemo ligra, ki je hibrid. Je zelo ogrožen, pripisujejo mu oznako CR, kar pomeni skrajno ogrožen.



 Živi na velikih področjih, njegov teritorij pa meri lahko tudi do 3000 kvadratnih kilometrov, kjer se zadržuje tudi več let. Seveda, če najde hrano. Teritorij označuje z urinom, ter sledmi krempljov. Je mesojedec in poje do 40 kilogramov mesa na noč. Tigrov plen so: divje svinje, jelenjad, losi, risi, medvedje, zajci in tudi ribe. Samo trije od tisočih tigrov pa naj bi jedli ljudi. Sibirski tiger največkrat napade plen iz grmovja, ter ga ugrizne v vrat in ji tako zlomi vretenca ali pregrizne arterijo. Lahko tudi oboje. Pomaga si s svojo težo in močjo, da plen vrže iz ravnotežja.


 
Samec sibirskega tigra lahko tehta preko 320 kilogramov, vendar v povprečju tehta okoli 225 kg. V višino meri več kot 2,3 metra, njegov rep pa je dolg okoli enega metra. Samica tehta približno 160 kilogramov. Samica sibirskega tigra rodi do 7 mladičov, po navadi je v leglu 3 do 4 le teh. Breja je 95 do 112 dni, mladiče pa doji 5 - 6 mesecev. Mladiči spolno dozorijo med tretjim in petim letom starosti. Parijo se 2 dni. Amurski tiger živi do 25 let, samci so samotarji, samice pa živijo v družinah z mladiči. Živijo v hladnih predlih Azije. Ogrožajo ga predvsem divji lov, izguba habitata in lov njegovega plena. Na Kitajskem njihove kosti uporabljajo v medicini. Po razpadu Sovjetske zveze se je stanje tigrov samo še poslabšalo saj je omogočilo tihotapljenje kož iz Kitajske v Rusijo in obratno.




 V 20. stoletju so sibirski tigri živeli po celotnem korejskem polotoku,  v Mongoliji, na Kitajskem in seveda v Rusiji. Danes jih na majhen področju v Južni Koreji zelo malo, tudi v Mandžuriji (Kitajska) jih je ostala le peščica. Največ sibirskih tigrov živi na jugu Sibirje, na območju rek Amur in Ussuri. Tukaj ga dejavno varujejo, medtem ko so v Mongoliji že izumrli. V divjini naj bi živelo le še okoli 200 sibirskih tigorv. Od 8 podvrst tigrov so 3 že izumrle, ostalih 5 pa je ogroženih.

Slovar besed:
Tiger- тигр
Teritorij- территория
Mesojedec- плотоядное животное
Divja svinja- кабан
Jelen- олень
Los- Лос
Zajec- кролик
Vrat- горло
Višina- высота
Teža- масса
Varovati- защищать
Ogrožen- находящихся под угрозой исчезновения

 
Jaka Bidovec

Ni komentarjev:

Objavite komentar