7. 12. 13

BALET V RUSIJI

Beseda balet izvira iz Italijanske besede ballo, kar  pomeni ples. Je odrska izvedba umetniških plesov z glasbeno spremljavo. Balerine prepoznamo po kratkih krilcih, ki stojijo navzven. Te imajo oblečene ob nastopih. Med vajo pa so balerine oblečene v oprijet dres, fantje pa v pajkice. Za ples na konicah prstov se uporabljajo posebni copatki z ojačano konico. Lasje balerin pa so speti v figo.



Ruski balet je oblika baleta s poreklom iz Rusije. Prvo gledališče so ustanovili v Sank Peterburgu. Ta gledališča so bila odprta vsem, ki so si lahko privoščili vstopnico. Del dvorane,pa  je bil bolj reven narejen iz lesenih klopi, ki je omogočal nepremožnim Rusom ogled baleta. Na prehodu iz 18. v 19. stoletje se je začel razcvet Ruskega baleta. Velik vpliv je imel Charles Louis Didelot, ki je v Sankt Peterburgu je popolnoma reorganiziral baletno šolo. Menil je, da mora biti ples balerine čustven in izrazen. Rokam je posvečal posebno pozornost, saj naj bi bile pri plesalkah najpomembnejše, medtem ko naj bi plesalci izvajali tehnično korake z visokimi skoki. V Moskvi leta 1825 odprejo Bolšoj teater. Danes je Bolšoj teater gledališka, operna in baletna hiša v središču Moskve in predstavlja eno najpomembnejših opernih in baletnih hiš na svetu.

Bolšoj teater

Marius Petipa sodi med največje koreografe vseh časov in je ustanovitelj ruskega baleta. Rusko baletno šolo je ustvaril na podlagi mešanja italijanske baletne tehnike, ki jo odlikuje hitrost, živahnost in tradicionalno plesno plastičnostjo ruskih plesalcev. Med njegove najbolj znane balete prištevamo Bajadero, Don Kihota, Pepelko. V tem času je nastalo tudi Labodje jezero, ki sodi v skupino svetovno najbolj znanih baletov. Baletno Glasbo je napisal Peter Iljič Čajkovski. Prva izvedba baleta je bila 4. marca leta 1877 v Bolšoj teatru v Moskvi.

Marius Pepita
Labodje jezero


Ključne besede:

  • Ples- танец
  • Balet- балет
  • Baletna šola- балетная школа
  • Balerina- балерина
  • Bolšoj teater- Большой театр
  • Labodje jezero- Лебединое озеро

VIRI:

Sara Vindiš

Ni komentarjev:

Objavite komentar