30. 12. 13

Ruski športniki in popularni športi v Rusiji

Ruski športniki in popularni športi v Rusiji


Najbolj popularni športi v Rusiji so nogomet, hokej, košarka, gimnastika, tenis in skoraj vsi zimski športi. Seveda pa v vseh teh športih ruski športniki in športnice dosegajo in tudi so dosegali  vrhunske rezultate.

Nekaj izmed najbolj znanih športnikov in športnic:

Andrej  Sergejevič Aršavin

Je ruski nogometaš, ki se je rodil 29. Maja 1981, v Leningradu, takratni Sovjetski zvezi. Trenutno brani barve Zenita iz St. Petersburga, kjer je tudi začel svojo kariero. Skupaj je za Zenit na 263 tekmah dosegel  57 zadetkov. Po Evropskem prvenstvu leta 2008, kjer je z izjemnimi predstavami opozoril nase, se je v začetku leta 2009 preselil v Arsenal kjer je v 105 nastopih zbral 23 zadetkov. Nato ga je Arsenal leta 2012 posodil Zenitu, leta 2013 pa ga je Zenit dokončno spet dobil v svojo last. Za rusko reprezentanco je na 75 tekmah dosegel tudi 17 zadetkov.

Marija Jurjevna Šarapova

Je ruska teniška igralka, ki se je rodila 19. Aprila 1987, v Nyaganu v Sibiriji. Vendar pa že od svojega 7 leta živi in deluje v ZDA. V svoji karieri je osvojila že kar 29 WTA turnirjev, vključno s 4 Grand Slam lovorikami. Na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu,kjer je na otvoritvi kot prva ženska tudi nosila rusko zastavo, osvojila srebrno medaljo. Vse skupaj je bila 21 tednov številka ena ženskega tenisa. Ni pa znana samo po uspehih na teniških igriščih. Je tudi najbolj plačana športnica na svetu, največ denarja so ji prinesle sponzorske pogodbe z velikimi podjetji kot so Nike, Tag Heuer, Cole Haan… Nedolgo nazaj pa je tudi podpisala pogodbo z Porschejem. Ima tudi svojo linijo slaščic Sugarpova, ki so po novem že v Sloveniji.
 

 














Jelena Gadžijevna Isinbajeva

Je ruska skakalka v višino, rojena 3. Junija 1982 v Volgogradu. Je dvakratno olimpijska prvakinja, trikratna svetovna prvakinja in tudi trenutno svetovna rekorderka z 5,06m. Velja za najboljšo skakalko v višino vseh časov.

Aleksander Mihajlovič Ovečkin

V Moskvi 17. Septembra rojen hokejist. Kariero je začel v HC Dynamo Moscow. Leta 2004 pa se je kot prvi na naboru preselil v ligo NHL k Washington Capitalsem, za katere je zbral že več kot 600 nastopov. Nastopil je tudi že štirikrat na All-Star tekmi. Z rusko reprezentanco je na svetovnih prvenstvih osvojil že 2 zlati in bronasti in 1 srebrno medaljo.


Ključne besede:
  • Kariera – карьера
  • Svetovna prvenstva - Чемпионат мира
  • Olimpijske igre - Чемпионат мира
  • Hokejist – хоккеист
  • Teniška igralka -теннисистка
  • Nogometaš – футболист
 Viri :
http://en.wikipedia.org/wiki/Yelena_Isinbayeva

Ni komentarjev:

Objavite komentar