15. 12. 13

TOLSTOJ - NJEGOVO ŽIVLJENJE IN FILOZOFIJA

Lev Nikolajevič Tolstoj je ruski pisatelj, politik in publicist, ki se je rodil 9. septembra leta 1828 v Jasni Poljani v Rusiji. Bil je potomec stare plemiške družine in potomec Nikolaja Ilijiča Tolstoja. V družini je bilo 5 otrok.

Lev Nikolajevič Tolstoj

Leta 1830, ko je bil star le 18 mesecev mu je umrla mati Marija Nikolajevna. Zaradi tega dogodka je kot otrok in tudi v starejših letih veliko trpel. Njegova ljubezen do matere je razvidna tudi v eni od njegovih izjav »Ko bi v težkih trenutkih samo bežno videl njen nasmeh, ne bi vedel, kaj je bolečina …« Bila mu je najvišja predstava o čisti ljubezni in vodilo skozi življenje.
Nekaj let za tem mu je umrl še oče. Zanj je nato skrbela Tatjana Jorgolska, ki ga je vzgojila v močno in ljubečo osebo. Bila mu je najboljša prijateljica in zaveznica. Podelil ji je tudi lik v njegovem znanem delu Vojna in mir. Zatem je zanj skrbela tudi Pelageja Juškova, s katero je živel na Kazanu. Tam je Tolstoj delal svoj študij, a ga ni nikoli dokončal. Potem se je vrnil v rodno Jasno Poljano in tam pisal svoj dnevnik do konca svojega življenja.Za nekaj časa je odpotoval na Kavkaz, kjer je opravljal tudi vojaško službo. Nato je sledilo obdobje ko je potoval po vsej Evropi (Švica, Italija, Nemčija in Francija). Kasneje leta 1862, ko se je vrnil s potovanja se je poročil s Sofjo Andrejevno Behrs.

Želel je izboljšati življenje kmetov ter njihovih otrok in znal prisluhniti socialno ogroženim ljudem. Leta 1878 se prične njegova življenjska kriza. Začel je iskati novo vero v kateri bi našel pomoč, zato je opustil pravoslavno vero in nastane njegov socialno - moralistični nauk, ki se imenuje po njem in sicer tolstojanstvo. Ta nauk je poskušal uresničiti s preprostim kmečkim življenjem in delom. Leta 1901 so ga izobčili iz grško pravoslavne cerkve in istega leta je odklonil Nobelovo nagrado.

Pri 82 letih se je odločil zapustiti družino in slediti svojemu nauku. Umrl je 20. novembra, leta 1910 na železniški postaji v Astapovu. Pokopali so ga v njegovem rodnem kraju v Jasni Poljani, zraven njegovega starejšega brata Nikolaja. 


File:Leo Tolstoy signature.svg
Tolstojev podpis

Tolstoj s svojo vnukinjo v Jasni Poljani

Pomembnejša dela:
- Vojna in mir
- Anna Karenina
- Otroštvo
- Mladost
- Vstajenje
- Družinska sreča

Ključne besede:
otroštvo - детство
tolstojanstvo - толстоянство
dnevnik - дневник
filozofija - философия
Nobelova nagrada - нобелова награда

Viri:

Ni komentarjev:

Objavite komentar