11. 5. 14

Hladna vojna




Nasprotja med zmagovalkami 2. svetovne vojne in vzroki za povojno blokovsko delitev sveta.

Po drugi svetovni vojni se je začela obsežna politična preobrazba. Države sil osi Nemčija, Japonska in tudi Italija so izpadle iz skupine velesil. Velika Britanija je izgubila položaj vodilne svetovne sile, saj je ob koncu vojne doživljala velike gospodarske pretrese. Najbolj se je okrepila vloga ZDA in Sovjetske zveze (ZSSR). ZDA vojne na domačem ozemlju niso imele, med vojno pa so se razvile v vodilno zahodno velesilo. Imeli so zelo razvito vojaško tehniko, kot prvi so razvili atomsko bombo, kasneje še vodikovo bombo in različne raketne sisteme. Sovjetska zveza pa so se z uporabo vojaške moči in diplomacijo poskušale obvarovati imperialističnih držav. Tako so oblikovale veliko vplivno območje, ki je obsegalo celotno vzhodno Evropo in skoraj ves Balkan. Tudi Sovjetska zveza je kmalu razvila atomsko orožje in vodikovo bombo.
Obdobje od konca druge svetovne vojne do razpada vzhodnega bloka imenujemo obdobje hladne vojne. Ameriški predsednik J.F. Kennedy je hladno vojno označil kot trd in grenak mir. Hladna vojna je obdobje v katerih največji politični in vojaški sili merita moči ob koncu svetovne vojne. Obdobje ima svoje krizne trenutke in trenutke popuščanja napetosti. Do nesoglasij je prihajalo že ob koncu druge svetovne vojne, ko so veliki trije - Roosevelt, Churchill in Stalin na konferencah začeli deliti svet oz. svoja interesna območja. Zaradi ideoloških razlogov, širjenja sovjetskega vpliva in socializma v Vzhodni Evropi, so se začele ZDA povezovati z zahodnoevropskimi državami. Svet se je tako razdelil na dva bloka  vzhodni in zahodni blok. Ko je vzhodni blok zaprl svoje meje se je sovražnost okrepila in med Baltikom in Jadranom je nastala železna zavesa.



Slika 1: Območje železne zavese

  



Naziv ‘hladna vojna’ je nastal zato, ker se velesili nista nikdar spustili v neposredni vojaški spopad, delno tudi iz strahu pred jedrsko vojno. Rajši sta se spopadali ideološko – zahodni kapitalizem proti vzhodnemu komunizmu – in zaostrovali nasprotja, saj je vsaka stran verjela, da si druga želi gospodarsko in politično prevlado v svetu. Eden najpomembnejših razlogov za hladno vojno je bilo širjenje socializma po svetu in nastanek socialističnih držav. Zahodne države so skušale zajeziti komunizem in se ubraniti pred njim.

OBOROŽEVALNA TEKMA
Vojaško ravnotežje je postalo eno glavnih značilnostih hladne vojne. Kmalu po vojni se je pokazalo, da sta velesili vojaško uravnoteženi (ZDA in SZ). ZDA so sicer premogle atomsko orožje, zato pa je SZ imela premoč v konvencionalni oborožitvi. Oboroževalna tekma se je stopnjevala od klasičnega orožja, vodikove bombe do vseh vrst jedrske oborožitve in medcelinskih raket, segla je celo v vesolje. Tekmovanje je obe državi ekonomsko izčrpavalo, še zlasti pa SZ, ki je imela šibkejše gospodarstvo. Oboroževalna tekma je dajala ton hladni vojni, vojaško ravnotežje pa je postopoma postalo njena poglavitna značilnost. 




Slika 2: Primerjava oborožitve

 


 

Kot posledica Hladne vojne pa so izbruhnile številne vojne, v tako imenovanem tretjem svetu.  Začelo se je leta 1950 s Korejsko vojno. Kasneje pa sta pomembni predvsem Vietnamska vojna in Afganistanska vojna. Tudi Kubanska kriza je bila posledica hladne vojne.
Mnenja o začetku in koncu hladne vojne so različna. Nekateri zgodovinarji štejejo za njen začetek razdelitev Nemčije, drugi trdijo, da se je začela leta 1947 s Trumanovo doktrino ali leta 1950 s korejsko vojno, končala pa čez približno petdeset let, ko so bili najpomembnejši problemi, to je ustanovitev nemških držav, ureditev tržaškega vprašanja, podpis avstrijske državne pogodbe ter začasna pomiritev v Koreji in Vietnamu, uspešno rešeni. 

KLJUČNE BESEDE:
Hladna vojna –  холодная война
Železna zavesa –  Железный занавес 
Vzhodni blok – Восточный блок
Zahodni blok – Западный блок
Atomska bomba – Атомная бомба
Kubanska kriza – Кубинский кризис
Oboroževalna tekma – Гонка вооружений
Socializem – Социализм  
Kapitalizem – Капитализм
Zavezniki – союзниками
Velesila – сверхдержавы
Posledice – последствия

VIRI:
Internet:
Knjiga:
Zgodovina na maturi 2013, str. 188-192, B. Pavliha, ICO, založništvo in trženje d.o.o, Kamnik, 2012

Ula Pintarič, 2.g


 





Ni komentarjev:

Objavite komentar