14. 5. 14

Šah v Rusiji in znani šahisti

Šah v Rusiji je enak temu šahu, ki ga pozna cel svet. V Rusiji je to kar pomemben šport, tja pa je prek Arabcev prišel že v devetem stoletju. V srednjem veku je bil pod Ivanom Groznim celo prepovedan, zares pa se je razširil v osemnajstem in devetnajstem stoletju. Na tekmovanju leta 1874 je bil izbran prvi ruski šahovski prvak Emanuel Schiffers. Od takrat je rusko šahovsko prvenstvo potekalo skoraj vsako leto, šahovsko prvenstvo za ženske pa je prvič poteklo leta 1992.

Znani ruski šahisti:
Anatolij Karpov, rojen leta 1951, je bil več let šahovski prvak v Rusiji, ta naslov pa je imel tudi na svetovni ravni od 1986 do 1990 nato pa še od 1993 do 1999, ko je odstopil zaradi nestrinjanja s pravili. Že pri rosnih petnajstih letih je postal sovjetski mojster v šahu,  v življenju je prejel še mnogo nagrad, o njem se pišejo tudi knjige.
                                              
                                                                     Anatolij Karpov

Gari Kasparov, rojen leta 1963, je eden najboljših igralcev šaha kar jih je bilo. Leta 1985 je premagal Karpova in dobil naslov prvaka, katerega je vmes izgubil in spet pridobil. Najbolj znan je po tem, da je večkrat igral šah s super-računalniki in tudi večkrat zmagal. Imel je tudi rekord za najvišji rating, ki pa ga je izgubil leta 2013.

Aleksandra Kostenjuk je šahovska velemojstrica v moški in ženski kategoriji, bila je ženska svetovna prvakinja v letih 2008-2010. Napisala je knjigo Kako sem postala velemojstrica pri štirinajstih, imela pa je tudi zelo visok rating v FIDE ligi.




Ključne besede:
šah – шахматы
šahovnica - шахматная доска
šahist - шахматист

Viri: 

Ni komentarjev:

Objavite komentar