8. 5. 14

RUSKA LITERATURA V ČASU SOVJETSKE ZVEZE



Ruska literatura je bila dolgo časa nerazvita in do 19. stoletja je nastalo bolj malo del. Od 1830 naprej, pa je ruska književnost doživela velik razcvet, ki ga je začel Puškin, v 20. stoletju, torej v času Sovjetske zveze, pa so ga vzdrževali Blok, Pasternak, Jesenin, Gorki, Bunin in mnogi drugi.

Izseljenska književnost
Po revoluciji je mnogo pisateljev, pesnikov, filozofov in izobražencev zapustilo Rusijo in se podalo v Evropo ali ZDA, da bi lahko še naprej svobodno ustvarjali. Med najbolj znanimi izseljenci je gotovo Nabokov. Sprva se je Nabokov preselil v Berlin, kjer je napisal romana Dar in Povabilo na usmrtitev. Leta 1940 pa se je še enkrat preselil, tokrat v ZDA, kjer je postal eden ključnih ameriških književnikov. Tam je tudi napisal svoje, najbolj znano delo – Lolita.

Pesništvo
V pesništvu sta se najbolj uveljavila Majakovski in Pasternak. Majakovski je bil eden najpomembnejših članov futurizma; gibanja umetnikov, ki so zagovarjali popolno prekinitev s tradicijo in preteklostjo. V svojih pesmih je Majakovski uporabljal tako zasebne, kot tudi javne motive. V nekaterih pesmih je razrival svojo osebnost, v drugih pa se izraža njegova podpora do novega režima. Njegovo najpomembnejše delo je Oblak v hlačah. Pasternak, eden od velikanov sovjetske književnosti, pa je svoj sloves sodobnega pesnika pridobil z objavo zbirke Življenje, sestra moja. Pasternak je bil eden tistih, ki so se upirali novemu sovjetskemu režimu, ki je pritiskal na umetnike naj pišejo v skladu z novo ideologijo, zato je po letu 1935 za nekaj leta prenehal s pisanjem. Ponovno pa je objavil nove zbirke pesmi med 2. Svetovno vojno, ko se je nadzor nad književnostjo zmanjšal. V povojnem obdobju, pa se je vlada še enkrat spravila nad književnost in v tem času je Pasternak delal na svojem romanu Doktor Živago, za katerega je tudi prejel Nobelovo nagrado, vendar jo je bil prisiljen odkloniti, zaradi političnih pritiskov. 
Socialni realizem
Prvo desetletje po ustanovitvi Sovjetske zveze je bila vlada uradno strpna do književnosti. To pa se je spremenilo z utrditvijo Stalinove oblasti in njegove odločitve, da ustanovi načrtno gospodarstvo in vzgojeno družbo. Leta 1932 je vlada odpravila vse neodvisne književne skupine in jih združila v eno Zvezo pisateljev SZ, ter kot edino sprejemljivo umetniško metodo sprejeli socialni realizem. Socialni realizem je v praksi pomenil prikaz sovjetske stvarnosti iz zornega kota Komunistične partije. Naslednjih 50 let je bil glavna uradna umetniška izrazna sila. Strogo vsiljevanje režima pa je nekatere umetnike prisililo, da so se začeli ukvarjati z varnejšimi stvarmi, na primer s prevajanjem, ali pa da  so se umaknili iz književnosti. Ta nadzor pa se je še povečal po vojni, zato je bilo povojno obdobje, ki je trajalo od leta 1946 do 1953, najbolj pusto obdobje ruske književnosti 20. Stoletja.

Konec sovjetske zveze
V 1970-tih in 1980-tih so sovjetski kritiki in pisatelji vse bolj spregledovali smernice socialnega realizma, razen nekaterih, ki so ostali zvesti smeri Komunistične partije. Pisatelji so pisali vedno bolj svobodno, vendar jih je vlada omejevala vse do razpada Sovjetske zveze. 
Литература – književnost
Советский Союз – Sovjetska zveza
Роман – roman
Правительство - vlada
VIRI

Ni komentarjev:

Objavite komentar