30. 3. 14

Katarina skupaj z svojim možem

Mlada Katarina

KATARINA VELIKA

Rodila se je 2. maja 1729 kot nemška princesa Sofija Avgusta Frederika von Anhalt-Zerbst-Dornburg, pri 16 letih ( l. 1745) pa se je poročila z Ruskim prestolonaslednikom Petrom III.
Zakon je bil zelo nesrečen, Peter je svojo ženo zaničeval, ona pa se je predala predvsem knjigam in ljubimcem, naučila se je ruskega jezika, spremljala je takratno dogajanje v Evropi, sprejela je tudi rusko pravoslavno vero.


l. 1762 je bil Peter kronan za Ruskega Carja, takrat  je začel odkrito poniževati svojo ženo,  prednost je dajal celo svoji ljubici, državo pa je vodil neodgovorno. Katarina se je bala za svoje življenje in za Rusijo zato ga je pol leta kasneje s pomočjo svojih ljubimcev vrgla s prestola in ga ubila, ker pa njej niso mogli dokazati vpletenosti v umor je bila 13. Septembra 1762 (po ruskem koledarju) kronana za cesarico.


Nase je gledala kot na prosvetljeno vladarico, zgledovala se je po evropskem razsvetljenstvu, dopisovala si je z  Voltaireom, Diderotom in d'Alembertom, spodbujala je znanost, izobraževanje, kulturo in umetnost. Prizadevala si je tudi za povečanje pismenosti, zato je tudi gradila šole in ceste.

Ljubila je umetnost,sponzorirala je mnogo kulturnih projektov, dala je zgraditi gledališče in tudi sama je napisala nekaj glasbenih del. Postala je tudi zbirateljica umetnin, veliko jih je razstavljenih v muzeju Ermitaž.

Vodila je tudi odlično zunanjo politiko, prizadevala si je za razširitev in utrditev Ruskega imperija, kar ji je tudi uspelo, v času njenega vladanja se je ozemlje Rusije povečalo za                    518.000 km².

Veliko je naredila tudi znotraj države, saj je izvedla številne reforme, cerkev je priključila državi (tako je morala plačevati davke), skušala pa je tudi ustanoviti zakonodajno komisijo, ki bi zastopala vse sloje prebivalstva (razen tlačanov), vendar jo je kasneje ukinila. Spodbujala je tudi kolonizacijo Aljaske in drugih območij. Rusijo je tudi razdelila na province in območja, da bi jim bilo laže vladati, velikokrat pa je na čelu le-teh pustila svoje bivše ljubimce.

Kljub temu pa je bilo v času njenega vladanja veliko uporov, saj je z nekaj reformami okrepila oblast plemičev, jih oprostila davkov in uvedla dedovanje, poleg tega pa jim je pustila popolno oblast nad svojimi tlačani in deželami. Največja ustaja podložnikov se je zgodila l. 1773, pod vodstvom Jemljana Pugačova, ki pa je bil zatrt, Pugačov pa je bil l. 1775 javno usmrčen.

Čeprav je bila zelo pomembna vladarica, je verjetno najbolj poznana po svojem divjem osebnem življenju. Čeprav naj ne bi bila lepotica, je imela vrsto ljubimcev,  s katerimi pa je tudi po prekinitvi zveze ostala v dobrih stikih, nekatere je celo nagradila s palačami, provincami ali kako drugače.

Vladala je do svoje smrti, 17. novembra 1796. Glede njene smrti se je pojavljalo veliko legend, umrla naj bi med spolnim odnosom z živaljo (velikokrat se omenja konj), nekateri pravijo da živi še danes, najverjetneje pa je umrla za posledicami možganske kapi.

KLJUČNE BESEDE:
cesarica- императрица
ljubimec- любовник
upor- сопротивление
ozemlje- территория
prestol- трон
umetnost- Искусство

VIRI:

SLIKE:





Ni komentarjev:

Objavite komentar