31. 3. 14




Aleksander Sergejevič Puškin
Slika:AleksandrPushkin.jpg
Aleksander Sergejevič Puškin (Алекса́ндр Серге́евич Пу́шкин) je bil  ruski pesnik, pisatelj in dramatik. Rodil se je 6. junija 1799 v Moskvi, umrl pa 10. februarja 1837 v  Sankt Peterburgu. Oče Sergej in mati Nadežda se z njim nista veliko ukvarjala, večino časa je preživel z varuško.

Ustvarjal je v času romantike, po mnenju mnogih pa je bil največji ruski pesnik in utemeljitelj moderne ruske literature. Bil je pionir na področju uporabe ljudskega govora v svojih delih.
Že pri rosnih 15ih letih je objavil svojo prvo pesem Prijatelju pesniku. Zavzemal se je za socialne reforme in v začetku leta 1820 je prišel navzkriž z vlado, ki ga je poslala v izgnanstvo na jug Rusije. Zaradi tega ni imel pravice do svobodnega gibanja in objavljanja del po svoji volji a vseeno je napisal svoje najbolj znane igre, med drugim dramo Boris Godunov. 

Leta 1826 se je vrnil v prestolnico in začel pisati roman v verzih Jevgenij Onjegin, pesnitvi Poltava in Bronasti jezdec in male tragedije kot na primer Gostija v času kuge. Toda takrat se je predvsem zanimal za prozo. Napisal je povest Stotnikova hči, novelo Pikova dama in druge. S temi deli je postal utemeljitelj sodobne ruske proze. Svoja zadnja leta je preživel v osamljenosti, saj mu drugi ruski sodobniki niso uspeli slediti.
Leta 1829 se je Puškin zaljubil v 16-letno Natalijo Gončarovo, s katero se je poročil dve leti kasneje in imel štiri otroke, vendar njun zakon ni bil srečen. Njegova žena se je udeležila vsake zabave , kar je popeljalo Puškina v dolgove in prezgodnjo smrt.

Vpliv na ruski jezik

Aleksander Puškin velja za  najpomembnejšo osebo v razvoju ruske literature. Njegov bogat besedni zaklad in slog so temelj sodobne ruske literature, katero je predstavil tudi Evropi. V svojem kratkem življenju, je zapustil primere skoraj vseh literarnih zvrsti svojega časa: lirika, pripovedna poezija, roman, novela, drama...  Njegov vpliv se pozna tudi drugje v ruski kulturi, njegova dela pa so prevedena v vse glavne jezike. 

BESEDE:
Pesnik-- поэт
Književnost--
литература
Pisatelj--
писатель
Proza-- проза
Drama-- драма


Ni komentarjev:

Objavite komentar