1. 3. 14

OBDOBJE STALINA - Življenje v Sovjetski zvezi





MLADI JOSIP

Josipova starša Visarion Ivanovič Džugašivili in Jekaterina Geladze sta se poročila, ko je bila Jekaterina stara le 15 let, kar za tiste čase ni bilo nič nenavadnega. Izhajala sta še iz dobe tlačanstva. Josip se je rodil decembra 1879 kot četrti otrok. Tlačanstvo je bilo ukinjeno že pred njegovim rojstvom, vendar je bilo tlačansko razmišljanje v ljudeh zakoreninjeno. Kmetje so dobili osebno svobodo, a so pri tem izgubili polovico zemlje, ki so jo imeli kot tlačani. Veleposestnikom so morali plačevati velike dajatve. Njegov oče je bil čevljar in je zaslužil bolj malo. Še tisto, kar je zaslužil, je porabil za pijačo. Mama pa je delala kot perica. Oče je bil krut in nasilen do žene in sina.                                                                                                       
O njegovem otroštvu je zelo malo podatkov. Pri 7 letih je zbolel za kozami, ki so mu za vedno zaznamovale obraz. Drugič je resneje zbolel, ko je imel zastrupljeno kri zaradi tura na levi roki. Prvih pet let je obiskoval cerkveno šolo v njegovem rojstnem mestu Gori. Kot Gruzijec se je hitro naučil ruskega jezika. Bil je eden izmed najboljših učencev, zato je dobil štipendijo. Šolo je nadaljeval v semenišču. Zaradi naprednih idej je bil po štirih letih izključen. Poudariti moramo, da so bile v tistem času prav cerkvene šole tiste, ki so ustvarjale inteligenco v Rusiji. Pogumneži iz vrst ruske inteligence so se upirali cesarski vladavini.

Pri 15 letih je vstopil v skupino  Mesami Dasi, ki je na tajni konferenci  ustanovila socialno demokratsko stranko. Njegovo tajno ime je bilo Koba, kar pomeni neukrotljivi. Kmalu po tem  se je  Koba preimenoval v Stalina - jeklenega moža.
 
                                                                                  STALIN, LENIN IN TROTSKI

V zatirani ruski družbi je nastajala socialistična stranka. Nezadovoljstvo je nastajalo med delavci in kmeti. Na ulicah je potekalo vse več demonstracij, policija je grobo preganjala protestnike. Med njimi je bil tudi Stalin. Najprej so ga zaprli, nato pa izgnali v Sibirijo. To se je dogajalo v prvih letih 20. stoletja. Na kongresu, ki ga je vodil Lenin, so se socialisti, zaradi nesoglasja, kako pristopiti k revoluciji, razcepili na boljševike in menjševike. Lenin je bil za tršo stran, Lev Trotski pa za mehkejši pristop. Stalin se je pridružil Leninu.

Ta prvi poizkus revolucije je propadel. Vzroki so bili v neenotnosti in v revolucijo niso bili vključeni vsi nezadovoljni sloji v takratni družbi. Z oktobrsko revolucijo je dokončno 1917 oblast prešla v roke Sovjetom.

Čeprav sta Lenin in Stalin pred revolucijo zagovarjala, da se zatirani mali narodi lahko odcepijo od Rusije, sta po zmagi revolucije pričela zagovarjati federalno ureditev Rusije, ki bo upoštevala potrebe in zahteve malih narodov.

Stalin je postal 1922 generalni sekretar centralnega komiteja. Začela se je kopičiti njegova moč, vpliv in dobival je moč absolutne vladavine. Svoje nasprotnike je onemogočal pri njihovem delu. Po potrebi jih je zapiral, izgnal v Sibirijo v taborišča (gulag). Nekateri so izginili za vedno. Takrat se je na Leninov in Stalinov predlog Rusija preimenovala v Zvezo sovjetskih socialističnih republik, krajše v Sovjetsko zvezo.

Lenin ni bil naklonjen diktatorskemu režimu. Ko je 1924 po kratki bolezni umrl, je v svoji oporoki zapisal, naj Stalina odstranijo. Vendar pa je Stalin zavladal še bolj samovoljno. Leta 1929 je pričel drugo revolucijo. Sto milijonov kmetov je svoje male kmetije povezalo v kolhoze.
                                                            LENIN
Stalin je postavil zahtevo po hitrejši industrializaciji, saj je za drugimi državami zaostajal 50 ali celo 100 let. Včasih so bile zahteve prevelike, čeprav so imele podporo pri policiji in politiki. Ljudje za tak hiter prehod niso bili sposobni. Sadove Stalinove industrializacije so se že pokazali v tridesetih letih. Industrijska moč je že dohitevala Nemčijo. Nova inteligenca je bila usmerjena samo na hvalo velikih dosežkov heroja Stalina. Umetniška dela so bila cenzurirana.

Med 2. svetovno vojno se je pričela velika preobrazba sovjetske industrije. Spremenila se je iz mirnodobske v vojno industrijo. Takratna vojska je Stalina slavila kot heroja. Kljub začetnim porazom je reorganizirana armada, skupaj z zavezniki, slavila zmago nad Hitlerjem.

MIROVNA KONFERENCA

Po vojni so se zmagovalci na mirovni  konferenci na Jalti dogovorili o interesnih področjih. Med pogajanji so sklepali tudi o takratni Jugoslaviji in njeni meji z Italijo.

Stalin je umrl leta 1953. Nekateri ga smatrajo kot negativni člen v ruski zgodovini, drugi pa kot tvorca sodobne ruske države.
 
ü  русский язык - ruski jezik
ü  Россия - Rusija
ü  Советский Союз - Sovjetska zveza
ü  Лагерь taborišče
ü  Сибирь - Sibirija
viri slik:
http://history1900s.about.com/od/people/ss/Stalin_2.htm
http://www.studenthandouts.com/
rce=IDnes.cz&utm_medium=display_ram
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/af/Potsdam_conference_1945-8.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lenin_CL.jpg
 
viri: 
http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Stalin
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/8466880/Josef-Stalin-had-degenerative-brain-condition.html
http://www.worldtop.org/Culture/People/Most+influential+people+ever/Joseph+Stalin/
STALIN kratek življenjepis –Aleksnadrov,Galaktinov, Kružkov, Mitin, Močalov, Pospelov
STALIN -Miloš Mikeln
Stalin- Isaac Deutscher
Rusija- Kathleen Berton Murrell

 

 
 


Ni komentarjev:

Objavite komentar