30. 3. 14





Транссиби́рская магистраль

Je najdaljša železniška proga na svetu, dolga skoraj 10.000km in na poti prečka osem časovnih pasov. Večino svoje zgodovine je potnikom ponujala dneve in dneve potovanja preko ruskih prostranstev. Velik del užitka takega potovanja je sedeti in opazovati pokrajino, ki beži mimo, večina potnikov pa še bolj uživa v pogovorih s svojimi sopotniki.
Potovanje z Transsibirsko železnico je najpogosteje iz zahoda proti vzhodu , a možna je tudi vožnja v nasprotno smer. Poleg tega je na izbiro več poti , te pa se na vseh koncih lahko nadaljujejo. 

File:Map Trans-Siberian railway.pngPotniki si ponavadi izberejo pot vlaka, ki gre iz Moskve proti Vladivostoku skozi Yaroslavl, Ekaterinburg, Irkutsk blizu Bajkalskega jezera in Khabarovsk. Iz Vladivostoka je možno z trajektom nadaljevati pot v Niigato na zahodni obali Japonske.
Drugi krak vodi nekaj-sto kilometrov vzhodno od Bajkala in nadaljuje pot proti Pekingu. Tretji  je Trans-Mongolska linija, ki Peking doseže preko Ulan-Ude in na jug proti Ulan-Batorju. Četrti krak pa vodi bolj proti severu mimo Bajkalskega jezera do Khabarovska.

ZGODOVINA:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Trans-Siberian_tunnel.jpgRusija je dolgo imela željo da zgradi pristanišče ob Pacifiku. 1860 so zgradili Vladivostok, ki je bil do leta 1880 že večje pristaniško mesto z vedno večjimi težavami zaradi nepovezanosti z Evropo. Leta 1891 je Aleksander III dal zrisati načrte za železnico in začel z izgradnjo. Končana je bila že leta 1905, saj so zaradi Rusko-Japonske vojne eno leto prej pospešili projekt. Današnja trasa proge je bila odprta 1916.
Transsibirski vlak se na svoji poti ustavi večkrat na dan, včasih le za trenutek, ob večjih mestih pa imajo potniki dovolj časa da gredo na krajši ogled glavnih znamenitosti v bližini. 

KLJUČNE BESEDE:
Vladivostok ~ Владивосток
Aleksander III ~ Александр III
Vlak ~ поезд
Potovanje ~ путешествие
Rusija ~ Россия
Sibirija ~Сибирь

VIRI:


Ni komentarjev:

Objavite komentar