29. 3. 14

DMITRIJ ŠOSTAKOVIČ



DMITRIJ ŠOSTAKOVIČ
                                                  

Dmitrij Šostakovič velja za enega največjih glasbenikov 20. stoletja. Ta mednarodno priznani skladatelj in pianist je najbolj znan po svojih 15 simfonijah, njegovo glasbo pa lahko slišimo v več kot stotih filmih. Za svoja dela pa je dobil tudi najrazličnejše nagrade in priznanja.

Dmitrij Šostakovič se je rodil 25. septembra leta 1906, v Sankt Petersburgu v Rusiji. Že pri devetih letih se je začel učiti klavir, z dvanajstimi pa je napisal svojo prvo koračnico. Naslednje leto se je vpisal na konservatorij. V tem času je začel tudi igrati ob nemih filmih, saj je po očetovi smrti potreboval denar za šolnino.

Svojo prvo simfonijo je napisal pri devetnajstih letih, za diplomo. Svojo drugo simfonijo, Oktobrsko pa je napisal leta 1927. V tem času je pravtako napisal satirično opero. Ta je bila tri leta pozneje izvedena, a ni pustila dobrega vtisa.   

Nato je šostakovič zače delati v gledališču TRAM. Napisal je opero Lady Macbeth na deželi, katero si je ogledal tudi Stalin, ki mu glasba ni bila kaj preveč všeč.
V letu 1932 se je Šostakovič se je prvič poročil z Nino Varzar. Štiri leta pozneje se je začelo obdobje Stalinove represije. V tem obdobju je veliko Šostakovičevič znancev bilo ubitih. Dobil pa je hčer in sina. Da bi se izognil grdi usodi ki je doletela njegov prijatelje in sorodnike, se je skladatelj osredotočil na pisanje filmske glasbe, ki je bila Stalinu povšeči. Napisal je tudi četrto simfonijo, ki pa ni izšla do leta 1961, dolgo po tem, ko je Stalin že umrl. Večji uspeh je imela Šostakovičeva peta simfonija, prvič predvajana v letu 1937. V istem letu pa je tudi začel poučevati kompozicijo na konzervatoriju v Leningradu.

Ko je med drugo svetovno vojno izbruhnila vojna med Nemčijo in Sovjetsko zvezo, se je Šostakovič prijavil v vojsko. Po zavrnitvi se je odločil postati prostovljni gasilec. A niti vojna mu ni preprečila pisanja. Tako je med vojno napisal dve simfoniji. Za eno izmed dveh, Leningrajsko, je dobil navdih v obleganem Leningradu. Po tem, ko so ga evakuirali v Samaro, se je leta 1943 skupaj z družino preselil v Moskvo, kjer je napisal svojo deveto simfonijo.
V letu 1948 se je Stalin odločil cenzurirati Šostakovičeva dela. To pa seveda ni ustavilo njegovega pisanja. Rehabilitirali so ga šele leta 1953, po Stalinovi smrti. Naslednje leto je skladatelj napisal Slavnostno uverturo, ki so jo kot tematsko glasbo uporabili na poletnih olimpijskih igrah leta 1980 v Moskvi.

Po smrti svoje prve žene v letu 1954 se je dve leti pozneje poročil z Margarito Kainovo, a sta se ločila tri leta pozneje. Leta 1961 je bila napisana njegova dvanajsta simfonija, imenovana leto 1917. Leto pozneje se je ponovno poročil z 27-letno Irino Supinskajevo, z njo je ostal do svoje smrti. Istega leta je napisal svojo trinajsto simfonijo. Leta 1969 pa še štirinajsto. Obe sta bili lirični, navdih zanju pa je dobil v besedilih ruskih pesnikov.

V tem času se je njegovo zdravstveno stanje začelo slabšati. V letu 1965 je dobil diagnozo otroške paralize. Trpel pa je tudi za mnogomi srčnimi napadi. Kljub vsemu pa je leta 1971 napisal petnajsto in zadnjo simfonijo.
Umrl je 9. avgusta, 1975, zaradi pljučnega raka. Pokopan je v Moskvi.
Tudi njegov sin Maxim je skladatelj, njegov vnuk Dmitrij Šostakovič Jr. pa je pianist.

KLJUČNE BESEDE:
·         Skladatelj: композитор
·         Pianist: пианист
·         Simfonija: симфония
·         Nemi film: немой фильм
·         Vojna: война

VIRI:
BESEDILO
·         http://www.imdb.com/name/nm0006291/bio?ref_=nm_ov_bio_sm
·         www.dijaski.net/get/gla_ref_sostakovic_dmitrij_dmitrijevic_01.odt
·         sl.wikipedia.org/wiki/Dmitrij_Šostakovič
SLIKA
·         http://www.classical.net/music/images/composer/s/shostakovich3.jpg

Ni komentarjev:

Objavite komentar