28. 2. 14



BIVŠE DRŽAVE SZ


Sovjetska zveza je zveza petnajstih socialističnih republik – seveda je med republikami prevladovala Rusija, tako v gospodarskem kot v političnem vplivu. Politično ureditev je določala edina dovoljena stranka, Komunistična partija Sovjetske zveze. Sovjetsko zvezo je sestavljalo 15 držav, po razpadu so vse postale samostojne, nekatere so ostale povezane v Skupnost neodvisnih držav. Enajst današnjih držav je slabo zorganiziranih, urejene so po nekaterih mnenjih le Baltiške države in Gruzija. Največja in največ prebivalcev ima Rusija, po velikosti sledi Kazahstan, po številu prebivalcev pa Ukrajina. Vse države so danes republike, nekatere s predsednikom druge pa s polpredsednikom.
Prvi vodja Sovjetske zveze je bil Lenin, za njem Stalin, Malenkov, Khrushchev, Brezhnev, Andropov, Chernenko, zadnji vladar pa je bil Gorbačov.
 
 
Države
Baltiške države, Estonija, Litva in Latvija so nekakšno vprašanje Sovjetske zveze, saj nekateri menijo da niso bile prave članice zveze.Vse so se osamosvojile leta 1990 oziroma 1991.
Največja od teh je Litva, največji dohodek na prebivalca pa ima Estonija. Danes imajo vse države seveda demokracijo s tržnim gospodarstvom.
Kavkaške države ležijo pod Kavkazom, med Črnim morjem in Kaspijskim jezerom. Pomlad in jesen sta tu kratka, poletja so vroča zime pa dokaj mile. Gruzija je zelo raznolika dežela, še vedno pa je zelo pomemben del gospodarstva vinogradništvo.
Kazahstan je druganajvečja država bivše Sovjetske zveze, prav tako 
osamosvojena leta 1991. Gospodarstvo temelji na nahajališčih nafte. Ostali »stani« pa temeljijo bolj na samooskrbnem kmetijstvu, saj so te države dokaj nerazvite. Tudi Belorusija ne zaostaja po velikosti, izvažajo pa težko mehanizacijo in agrikulturne izdelke. Razvita je tudi težka industrija, železarstvo in jeklarstvo, prav tako tudi v Ukrajini. V sosednji Moldaviji pa je posebno priznano vinarstvo prav tako pa tudi kmetijstvo zaradi izjemno ugodnega podnebja in prsti.
Kot največja tudi najpomembnejša država, Rusija, je bila vsekakor vodilna republika v Sovjetski zvezi. Temeljijo predvsem na energetiki, saj izvažajo enormne količine zemeljskega plina. Seveda je na ruralnih območjih pomembno predvsem kmetijstvo, teh pa je v Rusiji še vedno zelo veliko.

KLJUČNE BESEDE
Президент - predsednik
природный газ – zemeljski plin
масло - nafta
сельское хозяйство - kmetijstvo
наука о виноделии– vinarstvo
Nik Rakovec, 2.a

Ni komentarjev:

Objavite komentar