1. 2. 14

UMETNOSTNO DRSANJE V RUSIJI




Umetnostno drsanje je šport pri katerem umetnostni drsalci tekmujejo v različnih skupinah, od začetnikov do olimpijskih drsalcev. Izvajajo piruete, skoke, korake in drugo koreografijo z drsalkami in seveda na ledu. ISU, je mednarodna drsalna zveza in ureja mednarodni sodniški sistem in tekmovanja. Tako je umetnostno drsanje tudi panoga na olimpijskih igrah. Seveda pa vedno, ko nekdo omeni umetnostno drsanje pomislimo na ruske umetnostne drsalce, njihovo elegantnost in natančnost. Tako kot balet je tudi umetnostno drsanje znano po tem, da je Rusija v tej panogi, skoraj da nepremagljiva. Seveda pa tega ne bi bilo možno reči brez, da bi omenili drsalce, ki so zasluženi za to. Rusija vsako leto priredi državno tekmovanje v umetnostnem drsanju. Z namenom, da vsako leto izberejo njihove junake. Prvo tako tekmovanje je bilo 5. marca 1878 v Sankt Peterburgu. Zmagal je V. I. Sreznevski. Vse od leta 1897 pa so tekmovanja potekala vsako leto. Prvi uradno ruski junak je Aleksandr Panshin, zmagal je kar na treh tekmovanjih vse do leta 1900. Ruski drsalci so od 1924 do leta 1992 tekmovali pod sovjetsko zvezo.

Nikolai Panin, Karl Ollo, Ivan Malinin, Alexei Urmanov so bili eni najboljših drsalcev v zgodovini ruskega umetnostnega drsanja. Seveda pa ne smemo pozabiti na Evgenia Plushenka veličastnega ruskega drsalca, ki nas je navduševal od leta 1999, pa vse do danes. Letos ga je premagal le Maxim Kovtun, zato se pustimo presenetiti kakšen bo izid na Olimpijskih igrah, ki so letos v Sočiju, Rusija!

Kaj pa dekleta? Seveda ne smemo pozabiti na Ksenio Caesar, Mario Butyrskaya, Irino Slutskay, Eleno Sokolova, Ksenio Doronina in seveda letošnjo zmagovalko Adelino Sotnikova.

In še nekaj o veličastnem … Evgeni Plushenko:

Evgeni se je rodil leta 1982, torej je zdaj star že 31 let. Že v otroških letih je začel trenirati umetnostno drsanje in leta 1997 postal prvi najmlajši svetovni mladinski prvak. Že takoj naslednje leto pa je pristal na tretjem mestu med starejšimi tekmovalci. Leta 2006 je prvič postal zmagovalec Olimpijskih iger, takrat v Italiji in postavil tudi nov rekord v kratkem programu. Potem je za nekaj časa vzel odmor, eden od vzrokov so bile tudi zdravstvene težave. Po izredno slabih rezultatih drugih ruskih drsalcev in pa prihajajočih zimskih OI se je vrnil nazaj na led. Leta 2008 je nastopil tudi na Euroviziji, z zmagovalcem: Dima Bilan, drsal je kar na umetnem ledu, na odru! Za tem je Evgenij ponovno začel postavljati nove rekorde. Ponovna zmaga je bila pričakovana na zimskih OI 2010, kjer je prepričljivo z novim rekordom vodil ostale tekmovalce. Vse do leta 2012 je skoraj brez težav dosegal zlate medalje. Potem pa ga je izdal po kolenu še hrbet. Po operaciji hrbta si je vzel nekaj prostega časa, zdaj pa se že pripravlja na nove olimpijske igre.
Še nekaj zanimivosti: Plushenko je eden redkih, ki mu je uspel Biellmannov obrat, izvršil je ene najtežjih kombinacij figur na tekmovanjih, s šestnajstimi leti je bil najmlajši drsalec v zgodovini, ki je dosegel vse točke na tekmovanju. Prav tako pa je prvi moški, ki je dobil tri olimpijske medalje v solo nastopih v moderni zgodovini.

Še nekaj posnetkov iz You Tube-a:

Hvala za branje!
Besede v ruščini:
фигурное катание-umetnostno drsanje
лед-led
коньки-drsalke
пируэты-piruete
конкурс-tekmovanje




viri:
http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Figure_Skating_Championships
http://www.sport-tv.si/topicv2602/Jevgenij_Plusenko
http://www.24ur.com/plusenko-se-razmislja-o-sociju.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%253A+NoveZadnjeNovice2+(Y+Naslovnica+Nove+Zadnje+Novice+2)
http://en.wikipedia.org/wiki/Evgeni_Plushenko
viri slik:
http://www.zimbio.com/pictures/d4ahBsGeWnY/2011+World+Junior+Figure+Skating+Championships/eOKWLySx56c/Fedor+Klimov
http://lovetheice.tumblr.com/post/1468920412/happy-birthday-plushenko-d
http://www.zimbio.com/pictures/cT_YkxXKqpb/Figure+Skating+Day+2/M5HSrtkYVgs/Evgeni+Plushenko

Ni komentarjev:

Objavite komentar