27. 2. 14

Zlata doba ruske literature


Zlata doba ruske književnosti
V zlato dobo ruske kniževnosti spadajo dela avtorjev 19. stoletja. Kot pomembne avtorje tega obdobja bi bilo potrebno izpostaviti naslednje: Krilov (basnopisec), Belinski in Gercen (nedomišljijska pisatelja), Gribojedov in Ostrovski (dramatika), Baratinski, Batjuškov, Nekrasov, Aleksej Konstantinovič Tolstoj in Fet (pesniki), Gogolj, Lev Tolstoj, Dostojevski, Leskov, Turgenjev, Saltikov-Ščedrin, Pisemski in Gončarov (romanopisci). Obdobje označujemo z »zlatim«, ker je v njem Ruska književnost zacvetela/vzkipela. Razširila se je na mnoge do sedaj še neznane zvrsti.
Še posebej pomembna avtorja tega obdobja pa sta:


Aleksander Sergejevič Puškin (Алекса́ндр Серге́евич Пу́шкин) ruski pesnik, pisatelj in dramatik. Aleksander Sergejevič Puškin je bil ruski romantični avtor, ki je po mnenju mnogih največji ruski pesnik. Pisal je vse zvrsti tistega časa: lirika, roman, pripovedna poezija, novela, drama... Močno je uplival na ruski jezik, saj naj bi s svojim bogatim besediščem razširil ruski leksikon. Umru pa je pri rosnih 28-ih. Po njem se imenuje ruska vodka Puschin.






 
Fjodor Mihajlovič Dostojevski  (Фёдор Миха́йлович Достое́вский), ruski pisatelj in prevajalec, sicer rojen kot Belorus. Dostojevski je v mladosti obiskoval vojaško akademijo. Leta 1849 so ga po objavi povesti Bele noči (Белые ночи) prijeli in ga zaradi revolucionarne dejavnosti proti carju Nikolaju I. zaprli. 16. novembra tega leta so ga obsodili na smrt. Po lažni izvršitvi smrtne kazni, kjer so ga prestrašili z uprizorjenim strelskim vodom, so mu znižali kazen na več let izgnanstva s težkim prisilnim delom. Umre pa svoboden leta 1881 pri svojih šestdesetih letih.



 



Slovar:
Književnost............ литература
Pisatelj...................... писатель
Obdobje...................... период
Pesnik.............................. поэт
Zlato............................. золото
Mladost...................молодежь
Viri:
knjige


Ni komentarjev:

Objavite komentar