12. 2. 14

St. Peterburg

St. Peterburg
St. Peterburg, poznano tudi kot najbolj evropsko rusko mesto, je drugo največje mesto v Rusiji in takoj za Moskvo 2. kulturno in gospodarsko središče države. Leži ob izlivu Neve v Finski zaliv. Ima  4,7 milijonov prebivalcev.

                                                    
 Mesto je bilo ustanovljeno leta 1703 pod vodstvom Petra I. Velikega, gradili pa so ga tujci. Mesto je poimenovano po apostolu Petru, do danes pa je imelo že več imen kot Petropol, Petrograd ali Leningrad. Do leta 1922 je bilo glavno mesto Rusije, leta 1917 pa je bilo središče oktobrske revolucije. Med drugo svetovno vojno je bilo mesto obkoljeno (od septembra 1941 do januarja 1943) in nastopila je huda lakota in veliko junaštvo obleganih. Bilo je več kot 800.000 žrtev.

Peter  I. VELIKI: pri desetih letih je postal car skupaj s svojim slaboumnim polbratom Ivanom, dokler se ni Peter leta 1689 sam polastil oblasti. Rusijo ( Moskovsko kneževino) so tedaj od Evrope ločevali Poljska, Švedska in turško cesarstvo. Petra je od otroštva privlačilo morje in ladje, pa tudi tisto, kar je od zahodnih veščinah izvedel od tujcev, ki so obiskovali Moskvo. v letih 1697-1998 je potoval po Nemčiji, Nizozemski, Angliji in Dunaju. Zanimala ga je tehnika gradnja ladij. Njegovi poskusi, da bi njegovo državo približal Evropi so bili pogosto surovi in brezbrižni. Centraliziral je oblast in spravil cerkev pod državni nadzor. uvedel je tudi uradniško položajno lestvico, povzdignil v plemiški stan višje državne uslužbence in v zameno zahteval njihovo lojalnost. Moderniziral je vojsko in vojno mornarnico  in za prestolnico zgradil in imenoval  Sankt Peterburg. Jeseni 1724 je bil v Finskem zalivu priča padcu nekaj mornarjev v morje. Pognal se je v mrzlo vodo, da bi jih rešil. Resno je zbolel in pozimi umrl.
  
Mesto je poleg najbolj evropskega ruskega mesta tudi eno pomembnejših mest v Rusiji, saj se tam nahaja veliko pristanišče ter  letališče Pulkovo.
  
Naziv  najbolj kulturno mesto je mesto zagotovo dobilo po znamenitostih kot so Bronasti jezdec na Senatskem trgu, stolp Aleksandru na Dvornem trgu, ki je bil zgrajen v čast zmage nad Napoleonom Bonapartejem,  dvorec Stroganov, Kazanska katedrala (tu se nahaja muzej verstev na območju nekdanje Sovjetske zveze), Trgovski dvor, spomenik Katarine II. Velike, Ruska narodna knjižnica, most Aničkova, ki je znan po kipih konjev.
                                                 

  Čez St. Peterburg teče tudi reka Neva, ki je znana kot pomembna trgovska pot. Čez njo je zgrajenih veliko mostov, ki se čez noč dvignejo in omogočijo promet po reki. Reka povezuje St. Peterburg, Finski zaliv ter Baltsko morje.

                                       
  Kot zanimivost pa lahko še povem, da mesto leži na taki lokaciji, da v določenem času leta Sonce zaide tako nizko pod obzorje, da je zaradi učinkov ozračja tudi svetlo ponoči. To obdobje svetlih noči imenujemo BELE NOČI.
Besede:
-Каза́нский кафедра́льный собо́р/ Kazanska katedrala
-город/mesto
-столица/prestolnica
-культурный город/kulturno mesto
-Национальная библиотека/narodna knjižnica

Viri:

-Aževednik – ilustrirani leksikon za šolarje in srednješolce

Ni komentarjev:

Objavite komentar