28. 2. 14


Peter Veliki


Peter Veliki
Peter Veliki se je rodil leta 1627 v Moskvi. Njegov oče, car Aleksej I. Mihajlovič je imel veliko število potomcev. Po njegovi smrti je leta 1674 na oblast prišel njegov sin Fjoder III. Ta je po osmih letih umrl brez potomcev, zato se je začel krvavi boj za nasledstvo. Oblast je prevzela Petrova polsestra Sofija. Kasneje je Peter Veliki nasilno vzel prestol Sofiji in vladal od 1689 do 1725.

Peter Veliki se je zanimal za pomorstvo, zato je na Nizozemskem in v Angliji študiral gradnjo ladij in ustanovil rusko mornarico. 



Petrov dvorec



V veliki vojni s Švedi (1700-1721) je razširil rusko ozemlje do Baltika in pridobil švedski teritorij na južnem Finskem, na katerem je postavil novo prestolnico, Sankt Peterburg. Mesto hkrati simbolizira rusko okno v Evropo in predstavlja Rusijo kot novo velesilo in pomorsko državo. Peter Veliki je z najemom tujih, predvsem italijanskih arhitektov dal mestu evropsko noto. Mesto se je 1914 preimenovalo v Petrograd, kasneje v Leningrad. Po koncu sovjetskega obdobja pa mesto zopet dobi svojo izvirno indentiteto, Sankt Peterburg (imenuje se tudi severne Benetke). Ta je danes drugo največje rusko mesto. Znana znaminitost v Sankt Peterburgu je tudi Petrov dvorec, ki ga je dal zgraditi blizu pristanišča. Ne smemo pa tudi pozabiti na Nevski prospekt, glavno prometno cesto, oziroma ulico v Sankt Peterburgu. Zgradil jo je Peter Veliki kot začetno cesto v smeri Moskve.

Najbolj znan spomenik Petru Velikem v
Sankt-Peterburgu iz leta 1782
Peter si je prizadeval za razvoj gospodarstva, trgovine, pomorstva in obrti. Omogočil je razvoj v modernejšo državo, s tem da je vpeljal številne reforme, ki so se dotaknile vseh družbenih slojev. Uveljavil je julijanski koledar, ukinil položaj patriarhata ruske pravoslavne Cerkve (cerkev je podredil državi), člane senata je imenoval on. Upeljal je tudi reformo ruske abecede, trgovci in šolani ljudje so morali zamenjali svoja dolga oblačila z nemškimi. Vojaško služba je postala doživljenska.  Podpiral je znanje na višjem nivoju, zato je ustanovil tudi številne šole, od splošnih do oficirskih, inženirskih in medicinskih. V državo je povabil tudi številne zahodne učenjake, umetnike, arhitekte in trgovce.


Svoji drugi ženi Katarini I. je dodelil naziv Cesarice, sam pa obdržal vso oblast.

Peter je umrl februarja, leta 1725 v Sankt Peterburgu. Po njegovi smrti, ga je nasledila njegova žena, carica Katarina I.

 














Viri:






Ni komentarjev:

Objavite komentar